V spomin Avgustu Vukaniču (1951 – 2024)

Avgust Vukanič se je rodil avgusta 1951 v Kobilju v Prekmurju od kjer je kot mladenič prišel v Idrijo, kjer se je zaposlil v Kolektorju. Tu je spoznal ženo Marijo, s katero sta si ustvarila družino s sinom Sebastjanom in hčerko Lidijo. Mlada družina si je v Idriji z napori in samo odpovedovanjem zgradila stanovanjsko hišo.

Mladi Avgust je bil velik ljubitelj športa. Nogomet, namizni tenis in šah so bili konjički, ki so popestrili prosti čas in tkali nova prijateljstva. V zrelejših leti se je Avgust posvetil šahovski igri in bil v idrijskem klubu dober igralec in organizator. Poleg uspehov v klubu je uspešno igral v šahovski sekciji Društva invalidov, veteranov ZRVS in Društva upokojencev. Z dobrimi rezultati je prispeval, da so omenjene ekipe posegale tudi po naslovih regijskih in državnih prvakov. V 90 letih se je pridružil skupaj z nekaterimi najboljšimi idrijskimi šahisti prošnji slovenskih šahistov na avstrijskem Koroškem in uspešno igral za drugo ekipo Slovenske športne zveze iz Celovca. Zaradi znanja madžarskega jezika je bil tudi zaslužen za povezovanje slovenskih šahistov s šahisti Porabja. Organizacijsko in klubsko delo je vedno krasilo Avgustovo pripadnost šahovski igri v kolektivu, klubu in med šahovskimi prijatelji v Sloveniji in zamejskimi šahisti. V klubu je bil gonilna sila pri organizaciji in izvedbi turnirjev v spomin na rojaka Vasjo Pirca, novoletnih nagradnih turnirjev in dvajsetih Trohovih memorialov. Mladim je bil vzor obnašanja ob šahovski igri in spremljanju šahovskega življenja doma in po svetu.

Zadnja leta so Avgusta spremljale številne bolezenske stiske, vendar se je po svojih močeh še vedno vračal med šahovske prijatelje. Žal pa so njegove zdravstvene težave narekovale njegove zadnje poteze življenjske partije, na katero bo za vedno spominjal šahovske prijatelje v Sloveniji in zamejstvu.

Ob njegovi smrti izrekamo iskreno sožalje ženi Mariji, hčerki Lidiji, sinu Sebastjanu in vsem svojcem ter prijateljem, ki so spremljali njegovo bogato in plemenito življenje. Idrijski šahisti se bomo z veliko bolečino 14. junija na idrijskem pokopališču poslovili od šahovskega prijatelja Avgusta, ki nam bo ostal v nepozabnem spominu !

Šahovski prijatelj in predsednik ŠK Kolektor Idrija –Silvij Kovač