Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Turnirja kandidatov in kandidatinj

Gukesh in Tan na vrhu, 22.4.

Dobili smo nova izzivalca za naslov svetovnega prvaka in prvakinje. V odprti konkurenci je po dramatični končnici slavil 17-letni indijski šahist Dommaraju Gukesh. Pred zadnjim krogom je imela četverica možnost, da osvoji turnir. Odločitev je padla v medsebojnih duelih. Partija Nakamura-Gukesh se je po izenačeni igri končala neodločeno. Zmagovalec med Caruano in Nepomnjaščijem bi si lahko priboril dodatni dvoboj z Gukeshem. Caruana je po otvoritvi prevzel pobudo in imel pred časovno kontrolo enostavno dobljen položaj, a je nasprotniku dovolil neprijetno žrtev, po kateri je nastala bistveno bolj zahtevna pozicija. Ob pomanjkanju časa ni uspel realizirati prednosti in zapravil možnost za osvojitev najvišje lovorike. Gukesh je zbral 9 točk, trojica Caruana, Nepomnjašči in Nakamura je zaostala za pol točke. Pri dekletih je prepričljivo slavila Kitajka Tan Zhongyi z 9,5 točkami pred zasledovalkami Lei Tingjie, Vaishali in Koneru 8 točk. Zmagovalka je prikazala najbolj zanesljivo igro, izgubila je le eno partijo proti rojakinji Lei Tengjie.

Chess results Open
Chess results Women

Jan Nepomnjašči in Tan Zhongyi v vodstvu, 12.4.

Za nami je polovica tekmovanja na obeh kandidatskih turnirjih, ki sta zelo zanimiva in borbena. V odprti konkurenci je po sedmih krogih v vodstvu Jan Nepomnjašči 4,5 pred Gukeshem, Caruano in Praggnanandhaao 4 točke. Nepomnjašči ima največ izkušenj iz tovrstnih tekmovanj. Dobil je kandidatska turnirja 2021 in 2022 ter igral 2 dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Uspel se je rešiti iz težav, ki so mu jih zadali tekmeci z otvoritvenimi pripravami in je zaenkrat poleg Caruane edini brez poraza. Pri dekletih vodi nekdanja svetovna prvakinja (2017) Kitajka Tan Zhongyi s 5 točkami pred Gorjačkino 4,5. V 6. krogu se je derbi vodilnih končal brez zmagovalke. V predzadnjem 13. krogu se bosta pomerili ponovno in morda odločili o izzivalki svetovne prvakinje. Omeniti velja, da na portalu Lichess sodeluje v vlogi komentatorke tudi Laura Unuk.

Najava, 3.4.

Med 4. in 22. aprilom potekata v Toronto kandidatska turnirja, na katerih bomo dobili izzivalca in izzivalko aktualnih svetovnih prvakov Dinga in Ju Wenjun. V odprti konkurenci nastopajo: Nepomnjašči, Firouzja, Caruana, Nakamura, Vidit, Gukesh, Praggnanandhaa in Abasov (uvrstil se je po odpovedi Carlsena). Pri ženskah so udeleženke: Lei Tingjie, Humpy Koneru, Anna Muzičuk, Aleksandra Gorjačkina, Vaishali Rameshbabu, Katerina Lagno, Nurgyul Salimova in Tan Zhongyi. Oba turnirja potekata dvokrožno, v odprti konkurenci je igralni tempo 120 min/40 potez + 30 min + 30 sek/potezo, pri dekletih pa 90 min/40 potez + 30 min + 30 sek/potezo. Pričetek je 4. aprila ob 20.30.

Chess results Open
Chess results Women
Prenos Lichess Open
Prenos Lichess Women
Uradna stran