Mitropa pokal 2024

Letošnji srednjeevropski pokal poteka od 14. do 23. februarja v nemškem mestu Apolda.

Dogodek se igra ločeno v odprti in ženski sekciji, v vsaki igra 10 ekip: Avstrija, Hrvaška, Češka, Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, Slovaška, Slovenija in Švica.

Favoriti v odprti sekciji so Nemci (povprečni rating 2636) s GM Matthiasom Bluebaumom (Nemčija, 2658), GM Alexanderjem Donchenkom (Nemčija, 2636), GM Rasmusom Svanom (Nemčija, 2632), GM Dmitrijem Kollarsom (Nemčija, 2619) in GM Frederikom Svanom (Nemčija, 2618) v ekipi. Italijanska ekipa je druga na začetnem seznamu z povprečnim ratingom 2511, medtem ko imata ekipi Avstrije in Švice obe povprečni rating 2479.

Domačini Nemci so favoriti tudi v ženski kategoriji z povprečnim ratingom 2309 s WGM Josefino Heinemann (Nemčija, 2328), WGM Jano Schneider (Nemčija, 2320), WGM Hanno Marie Klek (Nemčija, 2279), FM Laro Schulze (Nemčija, 2308) in WIM Kateryno Dolzhykova (Nemčija, 2255) v ekipi. Madžarska je druga nosilka s povprečnim ratingom 2241, Italija pa je tretja s povprečnim ratingom 2216.

Slovenija bo tokrat pri članih nastopila z izrazito pomlajeno zasedbo, ki v povprečju šteje vsega 18 let in bo kot taka najmlajša na celotnem turnirju. Prvo šahovnico bo branil Jan Šubelj, ki je lani postal velemojster in se bo tokrat soočil tudi z vlogo vodje mlajšim soigralcem, s katerimi bi lahko v prihodnosti tvoril jedro slovenske članske reprezentance. Maksim Goroškov, Matic Lavrenčič in Rudi Olenik Čampa so bili del mladinske ekipe, ki je lani na domačem prvenstvu osvojila naslov evropskih prvakov v pospešenem šahu.

Prvo šahovnico bo sedla Zala Urh, ki bo skupaj z Nadjo Španko in Tejo Vidic sestavljala izkušenejši del ekipe. Nov veter v njej pa predstavlja nastop naše najboljše mladinke, 18-letne Vesne Mihelič, ki se počasi a zanesljivo prebija v sam vrh tudi pri članicah.

Povezave:
Chess-results OPEN