Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

44. šahovska olimpijada zaključena v velikem slogu

V indijskem Čenaju se je končala šahovska olimpijada. V odprti konkurenci je nekoliko presenetljivo slavila mlada ekipa Uzbekistana, ki je v 11. odločilnem kolu premagala favorizirano ekipo Nizozemske pod vodstvom supervelemojstra Anisha Girija.
V zadnjem kolu je v boju za odličje zmagala še Armenija, ki pred pričetkom olimpijade prav tako ni sodila v ožji krog favoritov. V primerjavi z mladima ekipama Uzbekistana in Indije 2 gre za sicer precej izkušeno reprezentanco, ki je že slavila na šahovskih olimpijadah, predvsem zaradi legendarnega velemojstra Levona Aronjana. Osvojeno srebrno odličje s prvo violino Armenije Gabrielom Sargissianom pomeni, da bodo žilavi Armenici v svoji »šahovski« domovini zagotovo postali nove športne zvezde. Tretje mesto je odšlo še eni mladi ekipi - Indiji 2, ki je celotno prvenstvo na krilih neverjetnega 16-letnega čudežnega dečka Dommaraja Gukesha na prvi šahovnici in pod okriljem izkušenega indijskega šahovskega guruja Ramesha mešala štrene na vrhu razpredelnice.

V ženski konkurenci se je v zadnjem kolu zgodil velik preobrat, saj končna zmagovalka ni postala favorizirana ekipa Indije, ki je prepričljivo vodila skozi celotno olimpijado. Olimpijske prvakinje so s prepričljivo zmago nad Poljakinjami v zadnjem kolu postale vedno nevarne Ukrajinke. Jedro ekipe so sestavljale sestri Muzičuk in Ana Ušenina, vse prekaljene igralke in vodilne v svetovnem ženskem šahu. Srebro je odšlo še eni izkušeni reprezentanci Gruzije, medtem ko so Američanke pristale na 4. mestu. Indijke so s porazom v zadnjem kolu proti ekipi ZDA, so pristale na nehvaležnem 3. mestu.

Slovenski moški zasedbi s porazom v zadnjem kolu ni uspelo izboljšati začetnega izhodišča, čeprav so imeli v predzadnjem kolu 31. pozicijo in bi z dobro igro proti Braziliji lahko dosegli še mnogo več. V zadnjem kolu so žal izgubili, čeprav bi se lahko z drugačnim izidom lahko zgodilo, da bi tako Šubelj kot Dobrovoljc osvojila končni šahovski normi za osvojitev višjih naslovov. Zasedli so kočno 50. mesto.

Naša dekleta so z zmago v zadnjem kolu proti ekipi Moldavije dosegle končno 34. mesto. Dekleta niso potrdila svojega začetnega izhodišča (26. mesto), še manj pa dosegla sanjsko prvo petnajsterico. Za takšen izplen so manjkale predvsem točke naše prve (Laura Unuk) in druge šahovnice (Zala Urh), ki jima nikakor ni šlo po načrtih.

Letošnja olimpijada je bila olimpijada organizacijskih presežkov in mnoštva šahovskih užitkov.
Rojene so nove šahovske zvezde, izvoljen je novi, stari predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič. Prav v domači Indiji se je z izvolitvijo za podpredsednika FIDE, v funkcionarske vode spustil nekdanji svetovni šahovski prvak, t.i. indijski tiger Viswanathan Anand. Znana je tudi naslednja destinacija olimpijade leta 2026, ki bo po Budimpešti na Madžarskem leta 2024, organizirana pri aktualnih olimpijskih prvakih, v uzbekistanski prestolnici Taškent.