Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Izpit za nove šahovske in državne šahovske sodnike ter drugi licenčni seminar

Odbor sodnikov razpisuje izpit za nove šahovske in državne šahovske sodnike ter drugi licenčni seminar, ki bo potekal v soboto 25.6.2022 ob 16:00 v prostorih ŠZS, Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana. Licenčni seminar bo mogoče poslušati tudi preko zoom aplikacije.

Predvidena časovnica:
16.00 - 17.00: Licenčno predavanje (sodniška praksa)
17.00 - 18.00: Licenčni test in pregled odgovorov licenčnega testa
18.00 - 19.30: Pisni del izpita (osem vprašanj iz prejetega gradiva in iz dveh računskih nalog)
19.45 - ?: Ustni del (odvisno od št. kandidatov) bo iz treh vprašanj iz gradiva.
Pri izpitu in licenčnem testu ne bo dovoljena uporaba literature.
Prijave kandidatov za izpit (šahovki sodnik, državni sodnik) je do srede 15.6.2022 do 12.00, na e-mail: bojan.arzensek@gmail.com. Priložene morajo biti tudi vse priloge, ki potrjujejo izpolnjevanje pogojev po Pravilniku o šahovskih sodnikih – pravilnik glej na strani ŠZS.

Pristopnina za izpit znaša 100,00 EUR in jo bo prijavitelj oz. njegov klub plačal po zaključku prijav na podlagi izstavljenega računa.
Pristopnina vključuje tudi licenco do 31.12.2023 in sodniško članarino za leto 2022.
V primeru premalega števila kandidatov je možna prestavitev na kasnejše obdobje.
Prijave kandidatov za licenčni test je četrtek, 23.6.2022 do 12.00 na info@sah-zveza.si. Prijavljeni mora imeti poravnano sodniško članarino in prispevek za licenčni seminar – 25,00 EUR. Licenčni test bo v vsakem primeru, s tem, da bo v primeru prestavitve izpita za nove sodnike na voljo samo spletna različica (ZOOM) seminarja in testiranja. To bo znano že do 20.6.22.
Sodnik mora imeti prenosni računalnik za opravljanje licenčnega testa. O morebitni izjemi, se napiše prošnja za papirno izpolnjevanje testa.

Pred izpitom bodo tri obvezna ZOOM predavanja (obvezna 66% prisotnost) in sicer:
petek, 17.6.2022 ob 20.30 do 22.00
ponedeljek, 20.6.2022 ob 20.30 do 22.00
sreda, 22.6. 2022 ob 20.30 do 22.00

Teme predavanj bodo prilagojene številu prisotnih, bodo pa sodniška praksa, šahovska ura, pravila šaha FIDE, ekipni pravilnik, sodniški pravilnik, sistemi šahovskih tekmovanj s prikazom izračuna kategorij, ratingov, naslovov in parov, tekmovalni pravilnik, šah na internetu, kodeks šahovske etike, pravilnik o turnirskem odboru, disciplinski pravilnik, razno (honorar). Na dan izpita, bo organizirano tudi neobvezno ZOOM predavanje, kjer bodo kandidati postavljali vprašanja, na katera nimajo ustreznih odgovorov ter nasveti predavatelja. Predavanje se bo začelo ob 7.00 zjutraj.

Literatura:
https://www.sah-zveza.si/objave/zveza/dokumenti/ Zavihek: Odbor sodnikov
https://www.sah-zveza.si/media/zveza/uradni/Vpra%C5%A1anja_za_sodni%C5%A1ki_test_za_nove_sodnike_in_za_napredovanje_v_dr%C5%BEavne_sodnike.pdf

Pogoji za prijavo na izpit za šahovske sodnike / državne šahovske sodnike:

_12. člen
Naziv šahovskega sodnika si pridobi polnoletni kandidat, ki je opravil izpit za šahovske sodnike in izpolnjuje naslednje pogoje:
- da je član šahovske organizacije najmanj eno leto,
- da je končal osemletno šolo ali drugo ustrezno izobrazbo,
- da ima najmanj tretjo šahovsko kategorijo,
- da je bil pomočnik sodnika na najmanj dveh tekmovanjih posameznikov in dveh tekmovanjih ekip,
- da ima priporočilo svojega kluba ali regionalne zveze.

_13. člen
Naziv državnega šahovskega sodnika se pridobi z opravljenim izpitom na seminarju za državne šahovske sodnike. Kandidat mora izpolnjevati naslednje pogoje:
- da ima naziv šahovskega sodnika in v njem staž najmanj 4 leta,
- da ima končano srednjo šolo (5. stopnja) ali vsaj 10 let ustreznih sodniških izkušenj, ki jih mora potrditi OS,
- da je v zadnjih 4 letih bil glavni sodnik ali namestnik glavnega sodnika na najmanj 10 regionalnih ali višjih tekmovanjih. Vsi turnirji morajo biti ratingirani za slovenski rating, kandidat pa mora biti vsaj 4 krat glavni sodnik, vsaj dva (2) turnirja morata biti ratingirana na FIDE, maksimalno 6 turnirjev je lahko ekipnih, od tega maksimalno 4 ekipni dvoboji ter maksimalno 6 turnirjev je lahko regionalnih. Nabor turnirjev mora vsebovati vse tri tipe turnirjev (standardni, pospešeni in hitropotezni šah).

Za pomoč se obrnite na e-mail naslov na bojan.arzensek@gmail.com.