Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Novinarska konferenca pred EP

Na Šahovski zvezi Slovenije je 11. 3. 2021 potekala novinarska konferenca pred začetkom evropskega posamičnega prvenstva v šahu (26. marec do 7. april 2022, Terme Čatež). Priprave na Evropsko prvenstvo tudi letos ne potekajo mirno, v odzadju je namreč ruski napad nad Ukrajino. V sklopu prvenstva tako poteka dobrodelna akcija za tamkajšnje šahiste.

"Obe krovni šahovski zvezi sta prepovedali nastope pod rusko in belorusko zastavo. Prijavljenih je 23 ukrajinskih šahistk in šahistov, zbira se denar za njihovo namestitev," je pojasnil predsednik Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) Milan Brglez.
Ukrajinska šahovska zveza zahteva popolno izključitev obeh držav, ruski šahisti pa so se različno odzvali na agresijo svoje domovine na sosednjo državo. Brglez je omenil, da so številni vključeni v delovanje države, kot je tudi nekdanji svetovni prvak Anatolij Karpov kot poslanec ruskega parlamenta, na drugi strani pa je napad obsodil trenutno najboljši ruski šahist Jan Nepomnjašči.

Letošnje leto je Mednarodna šahovska zveza (FIDE) razglasila za leto žensk v šahu. Poleg ženske podpredsednice Darje Kapš in direktorice EP Nine Rob, je glavna sodnica velemojstrica Ana Srebrnič. Prvič v šahovski zgodovini bo v absolutni konkurenci sodila ženska sodnica. Robova je povedala, da so poleg pandemije zahtevnost izvedbe povečale trenutne politične razmere. Ekipno EP je potekalo v zaprtem mehurčku, tokat bodo pravila prilagojena trenutnim veliko blažjim ukrepom, maske pa bodo v dvorani še vedno obvezne.

Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk si prizadeva doseči visoko mesto ne le med šahistkami, prijavljenih jih je okoli desetino, vendar med absolutno konkurenco. Želi si tudi, da bi osvojila prvo moško velemojstrsko normo, priznava pa, da ji ta čas tudi zaradi študijskih in drugih obveznosti "manjka še nekaj znanja".

Prvi slovenski šahist zadnjega obdobja Matej Šebenik načrtuje preboj med prvo dvajseterico. Pri vadbi pomaga tudi Unukovi. Dejal je, da bi morebitni medsebojni dvoboj pomenil nadaljevanje "skupnih trening seans, ki pomagajo tudi meni, saj je Unukova res dobra igralka". Omenil je, da bo skušal najboljši mladinec Jan Šubelj osvojiti drugo od treh potrebnih norm za naziv velemojstra, prvič mu je to uspelo pred dvema tednoma.

Unukova in Šebenik bosta 18. marca na Prešernovem trgu v Ljubljani odigrala simultanko, preden bosta sedla za šahovnico prvenstva stare celine.

Za 21. posamično EP je prijavljeno prek 300 tekmovalcev iz 40 držav, med njimi je 116 velemojstrov in 32 šahistk ter skupaj 32 slovenskih igralcev, med njimi je šest šahistk. Nagradni sklad bo 100.000 evrov, zmagovalcu pripada 20.000 evrov. Najboljša dvajseterica se bo uvrstila na svetovni pokal leta 2023.

Evropsko posamično prvenstvo v šahu bi moralo biti že predlani, a je bilo zaradi pandemije prestavljeno. V Sloveniji sta bila novembra oba najpomembnejša šahovska predsednika, FIDE Arkadij Dvorkovič in ECU Zurab Azmaiparašvili. Dvorkovič se prvenstva ne bo udeležil, Azmaiparašvili pa bo prišel v Slovenijo. Tudi konkurenca med nastopajočimi ne bo tako močna, kot je bila na ekipnem EP. Prvi nosilec je 37. igralec svetovne lestvice, Čeh David Navara z ratingom 2700.

Predsednik strokovnega sveta ŠZS in selektor moške vrste Matjaž Mikac je ocenil, da bo za Slovence EP pomemben mejnik za preboj v višji svetovnemu vrh. Rating več kot 2600 točk ima na EP 61 udeležencev, kar kaže na izenačenost tekmovanja v boju za naslov. Med njimi bo od najboljših Slovencev le Šebenik, po Mikčevih besedah je ostalim za tako pomemben nastop ob drugih obveznostih zmanjkalo časa.

Galerija