Pismo članstvu ob koncu leta

Spoštovani šahistke in šahisti,

pred iztekom leta 2022 je prav, da ga v krajšem šahovskem pregledu ocenimo in orišemo načrte za prihodnost.

V začetku leta se je ŠZS pripravljala na organizacijsko zahtevno in obsežno izvedbo posamičnega EP za člane, pred tem pa je že novembra 2021 uspešno organizirala ekipno evropsko prvenstvo za članice in člane. Ne pozabimo, da sta bili to največji šahovski tekmovanji pri nas po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu, izpeljani pa sta bili, gledano iz organizacijskega vidika, v izrazito zahtevnem času epidemije in z majhno, a zelo pridno ekipo.

Za nami je dvoletno obdobje koronavirusa, ki je kot posledico ukrepov pripeljalo do popolne ugasnitve javnega življenja. V tem temačnem obdobju je ŠZS delovala aktivno – iskala in našla je rešitve za izvedbo prestavljenih prvenstev, dosegla dvoletni zaposlitvi dveh trenerjev v javni upravi, vzpostavila šah kot izbirni predmet na Univerzi v Ljubljani, okrepila odnose z Evropsko šahovsko unijo in FIDE ter redno usposabljala strokovne kadre v šahu. Mladim in perspektivnim šahistom je skladno s kriteriji nudila vso podporo pri udeležbah na (ne)uradnih prvenstvih, kar je v nadaljevanju ugodno pripomoglo pri doseganju odmevnih rezultatov naših šahistov (osvajanju višjih šahovskih naslovov v ženski in moški konkurenci, doseganju posamičnih in ekipnih odličij na mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih v pospešenem in hitropoteznem šahu).

V letošnjem letu se je pričelo vzpostavljati organizirano in močno mrežo osnovnošolskega šaha. Za usklajeno delo na tem področju se pospešeno izobražuje mentorje in trenerje. Spodbudno je, da se število šahovskih krožkov na osnovnih šolah povečuje, šah pa se v vzgojno-izobraževalnih institucijah končno prepoznava kot sredstvo, ki krepi socializacijo otrok in starostnikov.

Za strokovne delavce v šahu na področju treniranja smo letos izvedli 58-urno usposabljanje, ki je bilo za udeležence v celoti brezplačno. Poleg tega so bili izpeljani tudi 3 obnovitveni seminarji. Oba šahovska trenerja omogočata razširjeni ženski in moški reprezentanci brezplačne individualne in skupinske treninge ter nudita strokovno pomoč našim udeležencem pri nastopih na uradnih prvenstvih.

ŠZS skozi vse leto mladini in članom zagotavlja udeležbo na uradnih mednarodnih tekmovanjih. Za primer dodajmo še, da smo bili na nedavnem hitropoteznem in pospešenem EP v Katovicah na Poljskem po številu udeležencev (25) tretja država po vrsti (pred nami so bili le Poljaki in Ukrajinci). Naše šahistke in šahisti na uradnih prvenstvih dosegajo dobre rezultate, še posebej pa smo uspešni v hitrejših disciplinah, kjer se naši predstavniki lahko pohvalijo tudi z odličji. Samo mladi so v zadnjih 12 mesecih osvojili 11 medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih.

Ponosni bodimo, da na mednarodnem šahovskem prizorišču uživamo velik ugled. Ob letošnjem letu žensk v šahu je bila prav slovenska sodnica prvič v zgodovini glavna sodnica evropskega članskega prvenstva; zgodilo se je tudi, da smo prvič v organih ECU dobili slovensko žensko predstavnico in prvič je Slovenka napisala šahovsko knjigo, ki je postala mednarodna uspešnica in osnova za serijo izobraževalnih seminarjev v organizaciji FIDE. Še enkrat znova pa se je izkazalo tudi, da imamo v Sloveniji vrhunske pisce šahovskih knjig, o čemer priča priznanje FIDE, ki je bilo podarjeno avtorjema knjig o legendarnem slovenskem šahovskem velemojstru Albinu Planincu.

Sodelovanje s klubi poteka vzorno, sodelovanje med klubi žal malo manj. Upamo, da bo prav vse klube razveselil sprejeti sklep z zadnjega zasedanja upravnega odbora ŠZS, da splošni cenik storitev ŠZS ostaja enak, kljub vrtoglavim podražitvam cen energentov in življenjskih potrebščin.

V imenu ŠZS naj se zahvalim prav slehernemu šahovskemu klubu za vloženi trud, ki ga namenjate kraljevski igri – od vzgoje in izobraževanja mladih, organizacije turnirjev, udeležbe na tekmovanjih, nenazadnje pomoči pri organizaciji evropskih prvenstev in še bi lahko naštevali….

Nekateri klubi in zaslužni šahovski delavci so v letošnjem letu praznovali visoke jubileje, za kar jim ponovno izrekamo čestitke, predvsem pa smo veseli, da se bogata slovenska šahovska tradicija nadaljuje in da šahovskega entuziazma med vsemi nami ne primanjkuje. In vendarle ne pozabimo, da ŠZS niso zgolj trije ali štirje posamezniki, temveč smo zveza vsi njeni člani: klubi in v njih združeni ljubitelji šaha. Prav vsak izmed nas lahko bistveno prispeva v boljši šahovski jutri in tvori močno, povezano šahovsko skupnost. Tako v šahu, kot v življenju je pomembno zavedanje, da so največje zmage mogoče le ob sodelovanju vseh in v isto smer.

Slovenski šahovski družini v novem letu želim uspeha, povezovanja, sodelovanja in modrih potez.

Srečno 2023!

Darja Kapš,