Soglasje k uporabi piškotkov.
Razumem Portal Šahovske zveze Slovenije za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo spletišča se strinjate z njihovo uporabo.

Pismo predsednika ŠZS ob prehodu v 2021

Drage prijateljice in prijatelji šaha,

vsak konec predstavlja nov začetek. Zaključek leta prinaša nove obete, cilje in radosti. V tem letu smo kljub epidemiji naredili veliko uspešnih korakov v smeri naprej. Pomembno vlogo v tem zahtevnem procesu ste odigrali Vi, s svojimi prizadevanji, delom in dobro voljo. V Novo leto vstopamo z vizijo, da bi bil šah še bolj priljubljen in da bi dvignili raven vrhunskega šaha. Verjamemo, da bo k temu prispevala prav predvidena organizacija Evropskega ekipnega članskega prvenstva, Slovenija 2021. Prav tako bi radi z Vami delili veselje ob uspehih, ki nam vsem vlivajo zagon in dajejo energijo za nadaljnje delo.

Leto 2020 je bilo za izvajanje šahovskih aktivnosti zelo zahtevno. Kljub omejitvenim ukrepom smo uspeli izpeljati večino državnih prvenstev pri članih in v mlajših kategorijah.
Ob odpovedi uradnih mednarodnih prvenstev v živo je bilo preloženo tudi Evropsko posamično člansko prvenstvo, Slovenija 2020. A priprave nanj ves čas potekajo. Potrudili smo se, da našim najboljšim tekmovalcem omogočimo stik z mednarodno konkurenco. Preko pisarne Zveze so se realizirali številni nastopi, na katerih so naši šahisti razveseljevali z odmevnimi dosežki.
Izvedli smo tudi priprave in meritve za članske reprezentante ter perspektivne mladinke in mladince. Redno so potekali individualni treningi z mladinskim selektorjem. Za obetavne mlade šahiste smo organizirali Višjo šahovsko šolo, na Univerzi v Ljubljani pa se v sodelovanju s ŠZS izvaja kreditno ovrednoten predmet ŠAH za študente.

Za trenersko delo z mladimi v klubih potrebujemo licenciran strokovni kader. V sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije smo organizirali 80-urno brezplačno usposabljanje za strokovne delavce in 2 licenčna seminarja.

Ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil je bil izveden redni občni zbor v živo. Posodobljeni so bili Statut in drugi pravilniki ŠZS. ŠZS je aktivno sodelovala s krovnimi organizacijami na državni in mednarodni ravni. Prizadevali smo si za izboljšanje vrednotenja dosežkov v šahu, zato smo se aktivno vključili v proces revizije kriterijev za registriranje in kategoriziranje športnikov, ki poteka na 4 leta preko OKS.

Okrepili smo pojavnost v osrednjih slovenskih medijih in nadgradili portal ŠZS, kjer se redno objavljajo novice s tekmovanj in druge pomembne informacije.

Kot je to v naravi šaha in dejavnostih v življenju nasploh, tudi mi stremimo k vedno višjim ciljem. Z njimi želimo slovenski družbi prispevati vrhunske rezultate in vrednote, ki jih lahko prinaša le in samo šah.

Zdravo, uspešno in zadovoljno v 2021!

Dr. Milan Brglez,
predsednik ŠZS
Podpis